Despre
umiditate

Aerul este un amestec de diferite gaze. Vaporii de apa reprezinta una dintre componentele aerului. In functie de temperatura si de intensitatea fluxului de aer, umiditatea poate varia intre 0 si 100%.

Un exemplu tipic de aer umed este aerul dupa o ploaie torentiala sau aerul din baie dupa un dus. Umiditatea relativa a aerului defineste in mare masura sentimentul nostru de confort, procentul ideal fiind intre 45% si 65%.


De ce exista prea multa umiditate?

12 litri de apa in aer este media zilnica care se produce intr-o gospodarie obisnuita in urma activititilor zilnice precum gatitul, spalatul si incalzirea prin centrala. Cauzele aparitiei excesului de umiditate pot fi:

Infiltrarea vaporilor de apa prin porii peretilor

Peretii caselor au o structura poroasa si pot aparea mici crapaturi. Astfel, vaporii de apa din afara locuintei pot trece cu usurinta in interior transformand aerul intr-unul umed.

Capilaritatea fundatiilor de slaba calitate

In situatia in care fundatia nu este bine izolata si este in permanent contact cu apa, umiditatea patrunde in peretii locuintei pana la o adancime de 1,5 m.

Pierderile de apa din locuinta

Un robinet care picura sau pierderi aferente sistemului de evacuare al masinii de spalat rufe sau vase pot duce la cresterea umiditatii. Un mediu umed deterioreaza tencuiala peretilor si pardoselile.

Condens

Nivelul umiditatii depinde de temperatura din camera. Atunci cand temperatura scade, vaporii de apa din aer fac condens si se depun picaturi de apa pe pereti. Condensul pe pereti este foarte vizibil in bucatarie atunci cand se gateste sau in baie atunci cand se face dus.

Scurgerea vaporilor de apa prin crapaturi

La nivelul izolatiei peretilor si fundatiei cladirilor apar intotdeauna mici defecte (fisuri). Vaporii de apa din aer patrund cu usurinta in fisuri.

Activitati zilnice

Organismul uman produce cantitati semnificative de apa. Apa se elimina din organismul uman prin repiratie si transpiratie in cadrul activitatii firesti. In timpul dusului, gatitului, uscarii hainelor sau spalarii pardoselei ajunge in aer tot mai multa umiditate. O familie cu patru membri produce mai mult de 10 litri de vapori de apa zilnic.

Ce se intampla cu umiditatea?

In situatia in care vaporii de apa sunt retinuti in aer, acestia se depun sub forma de condens in locurile reci ale casei, cum ar fi: ferestrele, camerele neincalzite sau peretii neizolati termic.

Efectele umiditatii excesive

Un climat umed excesiv poate deteriora locuinta dumneavoastra, va poate influenta in mod negativ starea de confort fizic si psihic; deasemenea, va poate afecta si sanatatea.

Umiditatea relativa a aerului defineste in mare masura sentimentul nostru de confort, procentul ideal fiind intre 45% si 60%. Excesul de umiditate din aer este caracterizat prin prezenta igrasiei, mucegaiului, condensului, decojirii tapetului, senzatiei de frig si, drept urmare, alergii.

Condens

Miros neplacut de umezeala la nivelul materialelor textile

Decojirea tapetului

Mucegai

Reumatism

Reactii alergice

Deteriorarea locuintei dumneavoastra

Cresterea nivelului de umiditate din aer nu reprezinta numai urmarea unei izolatii rudimentare a cladirilor. Media zilnica de umiditate produsa de o familie cu patru membri, rezultata din activitatile zilnice cum ar fi: gatitul, baia sau dusul, incalzirea cu gaz etc. depaseste 10 litri.

Locurile cele mai afectate de excesul de umiditate sunt spatiile mici, neventilate, precum vestiare, sifoniere, rafturi de pantofi, sertare dar si incaperile unde nivelul de umiditate este ridicat : bai, bucatarii sau subsoluri. Consecintele excesului de umiditate sunt prezente peste tot. De la aparitia condensului pe ferestre pana la decojirea tapetului, a vopselei, si chiar mucegai sau mirosuri neplacute.

Afectarea sanatatii

Excesul de umiditate favorizeaza aparitia si dezvoltarea mucegaiului, lucru care incurajeaza aparitia bolilor alergice si reumatice. De exemplu, alergiile la praf se dezvolta mult mai usor intr-un mediu umed.

Printre simptomele frecvente ale locuirii intr-un mediu umed se numara iritaţii ale pielii si infecţii respiratorii repetate. Un mediu umed favorizeaza aparitia acarienilor in casele noastre, iar prezenţa lor poate provoca sau agrava bolile alergice.

Aparitia sentimentului de disconfort fizic si mental

Modul in care organismul nostru percepe temperatura aerului este in stransa legatura cu nivelul de umiditate. Din cauza nivelul de umiditate, simturile nostre au tendina de a evolua temperatura incaperilor incorect. Avem senzatia ca e mult prea cald sau mult prea rece decat este in realitate.

Pentru un climat perfect al starii de bine in locuinta

© 2013-2014, Henkel